علی دایی
نوشته شده توسط : محمّد معنوی

علی دایی

علی دایی
Ali-Daei.JPG
اطلاعات شخصی
نام کامل علی دایی
زادروز ۱ فروردین ۱۳۴۸ (سن: ۴۳ سال)
محل تولد    اردبیل ایران
قد ۱۹۲ سانتی متر
پست مربی (گذشته:مهاجم)
دوران جوانی
۱۳۶۲-۱۳۶۷
دوران حرفه‌ای1
سال‌ها باشگاه‌ها بازی(گل)*
۱۳۶۲-۱۳۶۷
۱۳۶۷-۱۳۶۹
۱۳۶۹-۱۳۷۳
۱۳۷۳-۱۳۷۵
۱۳۷۵-۱۳۷۶
۱۳۷۶-۱۳۷۷
۱۳۷۷-۱۳۷۸
۱۳۷۸-۱۳۸۱
۱۳۸۱-۱۳۸۲
۱۳۸۲-۱۳۸۳
۱۳۸۳-۱۳۸۵
۱۳۸۵-۱۳۸۶
پرچم ایران
پرچم ایران پرچم ایران بانک تجارت
پرچم ایران پرسپولیس
پرچم قطر السد
پرچم آلمان آرمینیا بیله‌فلد
پرچم آلمان بایرن مونیخ
پرچم آلمان هرتابرلین
پرچم امارات متحده عربی الشباب
پرچم ایران پرسپولیس
پرچم ایران صباباتری
پرچم ایران سایپا
؟ (؟)
؟ (۱۴)
؟ (؟)
۳۸ (۲۳)
؟ (۱۰)
۲۵ (۷)
۲۳ (۶)
۵۹ (۶)
۲۵ (۱۱)
۲۴ (۱۶)
۵۱ (۲۳)
۲۶ (۱۰)   
تیم ملی
۱۳۷۲-۱۳۸۵ ایران ۱۴۹ (۱۰۹)
تیم‌های مربی
۱۳۸۵–۱۳۸۷
۱۳۸۷–۱۳۸۸
۱۳۸۸–۱۳۹۰
۱۳۹۰
سایپا
تیم ملی ایران
پرسپولیس
ًراه آهن شهر ری


* تعداد بازی (تعداد گل)

علی دایی بازیکن بازنشسته و مربی فوتبال ایرانی است. وی ۱۰۹ گل ملی در کارنامهٔ خود دارد و با فاصلهٔ زیادی بهترین گلزن بازی‌های ملی در تاریخ فوتبال جهان است. در سال ۱۳۸۶ خورشیدی، از سوی فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال (متعلق به فیفا)، علی دایی در رده بیست و ششم فهرست بازیکنان برتر تاریخ فوتبال جهان قرار گرفت، در این فهرست وی به عنوان تنها بازیکن آسیایی در میان برترین‌های تاریخ فوتبال مشاهده می‌شود.[۱]

دایی سابقهٔ بازی در تیم‌های مهم بوندس لیگا همچون بایرن مونیخ را دارد و به همراه این تیم به نایب قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا دست یافته و همچنین از ژوئن ۲۰۰۷ یکی از اعضای کمیته فوتبال فیفا است.[۲]

محتویات

زندگی شخصی

علی دایی در سال ۱۳۴۸ در اردبیل متولد شد. در سال ۱۳۶۶ در رشته مهندسی عمران دانشگاه شریف پذیرفته شد، اما به دلیل بازی فوتبال هنگام اذان ظهر در گزینش ورود به دانشگاه رد شد. همان سال در رشته مهندسی کشاورزی هم قبول شد و دو ترم هم به دانشگاه رفت. ولی در سال ۱۳۶۷ دوباره در کنکور شرکت کرد و این‌بار بدون آن که گزینش گریبان‌گیرش شود در رشته متالورژی دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شد و لیسانس خود را بهمن ماه سال ۱۳۷۱ از همان دانشگاه دریافت کرد[۳]؛ او تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد تربیت بدنی دانشگاه آزاد ادامه داد. وی متاهل است و اکنون ساکن محله جردن در تهران می‌باشد.[۴] فرزند اول وی در سال ۱۳۸۸ به دنيا آمد.

علی دائی علاوه بر فوتبال، در تجارت نیز موفق بوده‌است و گرداننده چندین شرکت بزرگ، چند فروشگاه، کارخانه تولیدی پوشاک ورزشی و عضو است.علی دایی علاوه بر کارهای پوشاک ورزشی در ساختمان سازی هم فعالیت دارد. علی دایی در شهرک گلستان شهر زادگاهش(اردبیل) یک مدرسه راهنمایی به نام ابوالفضل دایی (پدرش) ساخته است و از خیرین مدرسه ساز اردبیل می باشد

دائی طی سالهای اوج فوتبال خود و همچنین پس از دوران بازیکنی خود، بارها در مسابقات فوتبال با نیات خیرخواهانه به میدان رفته‌است (از جمله در دیدار و تیم منتخب بوسنی با همراهی روبرتو باجو و دیگر ستاره‌های افسانه‌ای فوتبال و همچنین بازی دوستانه که بین تیم منتخب جهان و تیم منتخب آفریقا، به مناسبت تولد ۹۰ سالگی نلسون ماندلا برگزار شد، که این بازی یکی از زیباترین بازی‌های دوستانه علی دایی به شمار می‌رود). او همچنین همراه بامادلین آلبرایت و دیوید بکهام و...، با سازمان یونیسف، به عنوان همکاری دارد.

علی دایی در فوتبال باشگاهی

دایی، فوتبال را از باشگاه‌های کوچک شهر اردبیل همچون استقلال اردبیل و وشهرداری اردبیل آغاز کرد. او پس از قبولی در دانشگاه صنعتی شریف و اقامت در تهران، به تیم ، سپس به بانک تجارت پیوست و در این تیم بود که مورد توجه بیشتری قرار گرفت و برای اولین بار به تیم ملی دعوت شد.

دایی بعدها به پرسپولیس تهران و سپس قطر پیوست و از این تیم راهی اروپا شد و به باشگاه آلمانی آرمینیا بیله‌فلد پیوست. مقصد بعدی او بایرن مونیخ آلمان بود. فرانس بکن‌بائر رییس باشگاه بایرن مونیخ، علی دائی را برای این باشگاه انتخاب کرد و وی را مهاجمی در سطح جهانی معرفی کرد. حضور دایی در بایرن مونیخ آلمان نقطه اوج فوتبال او بود، زیرا پیش از آن حضور بازیکنی ایرانی و حتی آسیایی، در یک باشگاه معتبر، نظیر بایرن مونیخ سابقه نداشت. دایی به همراه بایرن مونیخ تا جام باشگاه‌های اروپا رفت و در نهایت مدال نقرهٔ آن بازی‌ها را به دست آورد. گرچه دایی در بازی فینال به میدان نیامد.

او سپس به پیوست و با پوشیدن پیراهن شماره ۹ از اصلی‌ترین بازیکنان این تیم بود. دایی با هرتا برلین هم در جام باشگاه‌های اروپا بازی کرد و دو بار دروازهٔ چلسی و یکبار دروازهٔ آث میلان را گشود. حضور موفق علی دائی در باشگاه‌های اروپایی، راه را برای بسیاری از بازیکنان آسیایی از جمله و مهدی مهدوی کیا گشود.

علی دایی با به عنوان بازیکن و سرمربی تیم سایپا، در سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را آغاز کرد. این تیم توانست در خرداد ماه ۱۳۸۶ قهرمانی ششمین لیگ برتر را به دست آورد. او هم‌زمان با قهرمانی سایپا در روز ۷ خرداد ۱۳۸۶، بازدن گل قهرمانی سایپا، که آخرین گل رسمی آقای گل جهان بود، از بازیگری در رشته فوتبال، در مقاطع رسمی، برای همیشه خداحافظی کرد.

لیست تیم‌های باشگاهی

سفیر حسن نیت نهضت جهانی

علی دایی بخاطر معروفیت در سطح بین‌المللی و جایگاه خاصش در فیفا به عنوان سفیر حسن نیت جهانی برگزیده شد. او پیش از آن به عنوان سفیر حسن نیت یونیسف در ایران برگزیده شده بود که با ارتقا او به عنوان سفیر حسن نیت نهضت جهانی خانم مهتاب کرامتی به عنوان سفیر حسن نیت یونیسف برگزیده شد.[۵][۶][۷]

علی دایی در تیم ملی

علی دایی در سال‌های اخیر همواره بازیکن اصلی ایران و کاپیتان این تیم بوده‌است. او بیشترین بازی ملی و بیشترین گل زدهٔ تاریخ تیم ملی را دارد (گل‌های زدهٔ او در میان تمام تیم‌های جهان نیز اول است).

او در جام ملت‌های آسیا ۱۹۹۶ امارات به همراه باقری و عزیزی از بهترین ستارگان ایران بود.

دائی در بازی معروف ایران و استرالیا در بازی پلی اف مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ (۱۳۷۷) فرانسه پاس گل دوم ایران را برای خداداد عزیزی ارسال کرد و این گل باعث راهیابی ایران به جام جهانی شد.

او به همراه ایران در دو جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه و ۲۰۰۶ آلمان به میدان آمد و در ۵ بازی ایران در این بازی‌ها شرکت کرد. پاس دایی بود که زمینه گذار گل مهدوی‌کیا به آمریکا در جام جهانی ۱۹۹۸ شد.

از نقاط اوج دوران ورزشی دایی را می‌توان روز ۲۴ آبان ۱۳۸۳ دانست. او در این روز و در مسابقات مقدماتی راهیابی به جام جهانی ۴ بار دروازهٔ ۱۳۸۶ به عنوان سرمربی و بازیکن توانست تیم سایپا را به قهرمانی برساند.

لیست گل‌های ملی

  • در قسمت نتیجه جدول زیر، همواره نتیجه کشور ایران، ابتدا آمده‌است.



:: موضوعات مرتبط: زندگی نامه , ,
:: بازدید از این مطلب : 427
تاریخ مسابقه محل برگزاری بازی حریف نتیجه نوع رقابت تعداد گل علی دایی
۱۳۷۲ تهران، ایران تایوان ۶-۰ مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ ۱
۱۳۷۲ دمشق، سوریه تایوان ۶-۰ مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ ۲
۱۳۷۲ دوحه، قطر ژاپن ۲-۱ مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ ۱
۱۳۷۲ دوحه، قطر عراق ۱-۲ مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ ۱
۱۳۷۲ دوحه، قطر کره شمالی ۲-۱ مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ ۲
۱۳۷۵ شهر کویت، کویت کویت ۲-۱ بازی دوستانه ۲
۱۳۷۵ تهران، ایران نپال ۸-۰ مقدماتی جام ملت‌های آسیا ۱۹۹۶ ۴
۱۳۷۵ تهران، ایران سری لانکا ۷-۰ مقدماتی جام ملت‌های آسیا ۱۹۹۶ ۵
۱۳۷۵ تهران، ایران عمان ۲-۰ مقدماتی جام ملت‌های آسیا ۱۹۹۶ ۱
تاریخ انتشار : شنبه 16 ارديبهشت 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: